MAПE УМА

Уобичајен

Мапа ума је техника организовања и вођења белешки која омогућава да направите целовиту мапу идеја представљених у једној лекцији; добијање комплетне интелектуалне територије коју истражујемо.

То је савремено средство обраде наставне грађе из било ког предмета – где год је циљ да се нешто науши тј запамти или стваралачки примени научено знање. Она се темељи на неким од најбитнијих сазнања о томе како ради људски мозак. Због тога је природна, креативна и лака за употребу.
Циљ наставе је да учимо брзо, дугорочно памтимо најбитније, брзо репродукујемо када нам треба, а да би у томе успели сви ми правимо белешке. Сврха белешки је да запамтимо нешто, решимо проблем, средимо, сумирамо. Све почиње од познавања чињеница – записа идеја а онда следи разумијевање, примјена, анализа, синтеза итд. У ту сврху користимо речи, реченице, логику, линеарно ређање, анализу, бројеве. Али сви ови начини користе само принцип рада леве мождане хемисфере, оне која ради логично. Шта се дешава када овим познатим елементима придружимо ритам, димензију, боју, простор и машту? Резултат је значајно увећање наших менталних вештина јер у процес обраде материје укључујемо до сада „протераног брата“ – десну хемисферу мозга која ради са сликама, ритмом, простором, емоцијама.. Дејствујући заједно ми се користимо заправо својим мозгом у већем обиму и онако како је то заправо природа и предвидела. Обе мождане хемисфере морају да сарађују, надопуњују једна другу, раде заједно.

Основни принципи израде:

1. Мапа ума дакле упошљава (интегрише) све наше менталне способности: асоцијације + имагинацију + речи + слике + бројеве + машту + простор + поједини елеменат + комплетну слику (гешталт) + перцепцију + координацију око-рука + памћење + комбиновање. Ово убрзава учење, повећава његову ефикасност и штеди време, спаја рад и забаву.
2. Битна ствар је да ова техника следи и користи природни асоцијативни ток мисли у уму. Она подржава природни начин стицања и похрањивања и репродукције информација у мозгу = процес асоцирања идеја.
3. Сам мозак ради по принципу образаца = шема, слично штампаним колима и шемама електричних уређаја. У овом случају шеме и обрасце чине везе и спојеви међу неуронима.
4. Вођење белжака је селективни процес који треба да минимизира количину употребљених речи које ће се записати, а максимизира количину запамћених података на основу њих. Да би се то успјело користимо „кључне речи“. Кљућна реч је реч која сажима многа значења у што је могуће мању јединицу. Она служи као окидач значења. То су најбитније рећи, срж значења реченице или параграфа. Такође, добро је да то буде наша реч прије него нега из текста.

КАКО направити мапу ума:

– предмет пажње се поставља у центар странице – централна слика (најбоље ако је то наш доживљени цртеж појма и појам) у боји,
– од ње гранамо главне теме-идеје (примарне идеје или појмове директне повезаности) исписане крупним словима (већим од слова секундарних појмова)
– од њих се гранају остале информације: појмови или/и слике (секундарни појмови и идеје). Стално користимо кључне речи и слике.
– нова гранања линија по истом принципу
– једна линија садржи само једну реч јер свака реч има много асоцијација
– речи се пишу читким, штампаним словима
– речи су увијек исписане на линијама а дужина линије је дужина речи
– линије су повезане, примарна са централном сликом, секундарне су повезане са примарним а терцијарне са секундарним. Примарне нека буду дебље од секундарних, секундарне од терцијарних – то даје нагласак на значају
– користи се што више слика, јер то олакшава памћење; тродимензионалност гђе је могуће; бројеве или кодове да уредимо; стрелице, слова, истицање по машти ствараоца
– користити најмање три различите боје
– слике се користе где год је то могуће, најбоље да су ваше какве год да су
– поново прегледајте своје мапе. Након учења прегледајте их послије 30 мин, једног дана, недељу, месец, три, шест месеци

Примена ТМУ

– Учење школског градива. Технике мапирања ума се заснива на чињеницама о памћењу: више се сећамо материјала са почетка, са краја процеса учења и ствари које су биле међусобно повезане или асоциране нечим, још боље ако су оне изузетне или јединствене.
– Ради истраживања неког поља-предмета, идеје, мисли
– У стваралачке сврхе – истраживање
– Понављања градива
– Доношење одлука
– Избор између већег броја могућности, вођење дневника, састанака

Ефекти:

– ТМУ омогућује да се наставно градиво представи помоћу шема, шеме се могу додатно повезивати
– лакше и брже се приказују шеме наставног градива, могуће је одмах представити читаву структуру једног поглавља, па и читаве књиге! те тако одмах добити преглед читавог градива,
– лакше усвајање градива од стране ученика,
– обучавање ученика како да уче самостално,
– велики трансфер учења,
– лакше памћење: боље се памти јер је укључен самостални рад ученика,
– прегледност материјала,
– лако преслишавање, лако понављање градива,
– боље знање градива, велики капаците, могућност сталног надопуњавања знања

Вежбе – како почети :

1. Мини мапа ума од речи – вежба са појмом срећа:
Испишите штампаним словима на линијама, брзо, без паузе за размишљање првих десет асоцијација које вам дођу на памет када помислите на појам среће без обзира како смешно изгледале, ради се 1 минут
2. Мини мапа ума од слика – вежба са појмом срећа:
Идентична као малопре осим што се у центар поставља слика тог појма и на свакој линији које се гранају из центра ЦРТА првих десет сликовних асоцијација. Нема лоших слика, ова вежба побољшава имагинацију. Ово ослобађа визуелни кортекс.
3. Додатна вежба – додајте даље гранање што ће вас суочити са бескрајном креативношћу многих других веза и асоцијација у вашем уму
4. урадите овакву мапу ума са појмом настава, са појмом напредак, усавршавање, даље је на вама…

MAPA UMA

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s